Gerçekten faydalı olabilecek ve içilecek tarhanada ki malzemelere de dikkat etmek lazım. Özellikle günümüzde ticari amaçlarla yapılıp satılan Tarhananın içine hiç yoğurt koymadan üretim yapıldığı bile oluyor. Oysaki iyi yapılmış bir Ege tarhanasına 5 kilo unda 3 kilo kırmızı biber, 2 kilo domates, 2 kilo soğan, 2 kilo süzme yoğurt, aroma versin diye nane veya tarhan otu konulabilirr. En az 10 gün sonra mayalanıp hamur tatlandıktan sonra serilmelidir.
Tarhana yapımı uğraştırıcı ve zahmetli olduğundan özellikle çalışan kişiler evde kendileri yapmakta zorlanır ve dışarıdan alır. Saniye Anne her zaman ev hanımlarının kendi kışlıklarını kendileri yapmalarından yana olsa da, yapamayanlar için hijyenle ve lezzetli bir biçimde hazırlanmış Saniye Anne Tarhanasını BURADAN alabilirler.
Uşak tarhanasının farkı ise sebzelerin fermante olması yani mayalanması aşamasında gerçekleşir. Diğer Tarhana yapımında sebzeler 5-10 dakika arası kaynatılıp yumuşatılırken Uşak tarhanası yaparken kaynatma olmaz ve 21 gün gibi uzun bir sürede hamurun hazır olması beklenir. Ayrıca Uşaklıların tarhana için kullandıkları biber uşağa özel bir biberdir ve tabikide nanede Uşak tarhanasının olmazsa olmazlarındandır.
Ülkemizde Tarhana Çeşitlerinden bazıları şunlardır;
Ege Tarhanası, Kastamonunun yaş tarhanası, Tokatın tatlı tarhanası, Antalya’nın koca tarhanası, Denizli’nin çerez tarhanası, Çeşme’nin sakız tarhanası ve tabi ki Uşak tarhanası olarak çeşitlere ayrılır. Ayrıca Kastamonu bölgemize bağlı yaş tarhana yapımıda ilginç bir çeşitlemedir. Tabi ki maraş ilimizin cips tarhanasını da unutmamak gerek. Bu tarhana özelliği hem cips olarak yenmesi hemde Tarhana çorbası yapılabilmesidir.
Tarhananın genel malzemelerinin yanında içine nohut gibi farklı gıdalarda isteğe göre konulmaktadır. İyi bir Tarhananın da rengi kırmızıya yakın omalıdır. Bu içindeki malzemelerin ne kadar çok konulduğunda belirleyici bir rol oynar. Tabi ki kokusu da çok önemlidir. Siz güzel bir tarhana kokladığınız zaman sizi dağlara bayırlara yurdumun mis kokulu ovalarına götürür.
Özellikle çocukların gelişiminde de çok önemli bir rol oynar tarhana. Bizleri gripten korur ve soğuk algınlığını önler. Gerekli vitamin ve proteini vücuda sağlar ve daha zinde olmamızı olanak tanır. Ev tarhanası yapanlar tarhana kuruduktan sonra genelde robottan geçirmezler ve tamamen elde ufalarlar. Bu şekilde yapılan tarhananın daha lezzetli olduğu tartışma götürmez bir gerçektir.